Expositie Achterhoekse schilders en wandelen in Haarlo

HAARLO – De monumentale kerk in Haarlo (De Kluntjespot) is weer open voor bezoek. Op de vrijdagmiddagen van 13.30 uur tot 17.00 uur in juli en augustus kunt u het kerkje bezoeken. In de kerk zijn schilderijen te zien van een aantal schilders die – ruim genomen – in de Achterhoek leefden en werkten in de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw. Vanuit de kerk kunt u een historische rondwandeling met beschrijving maken in de prachtige natuur. De toegang is gratis.

Aan rand van het dorp in Haarlo (Wolinkweg 19) staat het karakteristieke achthoekige kerkje. In de volksmond bekend als “De Kluntjespot”. De kerk is een rijksmonument en sinds 2015 eigendom van de Stichting Gelderse Kerken (SGK).


Op vrijdagmiddagen in juli en augustus (laatste openstelling 26 augustus) is de kerk open voor bezoek. In de kerk zijn schilderijen te zien van een aantal schilders die – ruim genomen – in de Achterhoek leefden en werkten in de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw.

Bij Achterhoek denkt men niet direct aan schilderkunst. De streek staat er niet om bekend. Toch levert deze onbekende schilderswereld verrassingen op die u als kijker niet direct verwacht. Zowel stijlen als onderwerpen zijn divers. Er is o.a. werk te zien van John te Reehorst (Lochhuizen), Herman Knaake (Zelhem), Piet te Lintum (Aalten), Willem Bouwmeester (Doetinchem). Ook is er een vroeg werk te zien van Agnes van den Brandele. Zij ligt begraven op de Haarlose begraafplaats.


De geëxposeerde schilderijen zijn afkomstig uit de collectie Bisperink.


Vanuit de kerk kunt u een historische wandeling maken in het buitengebied van Haarlo. De wandeling voert u langs monumenten en historische plaatsen. De wandeling duurt ca een uur.
Routebeschrijvingen liggen in de kerk.


De kerk ligt aan de fietsroute tussen de knooppunten 85 en 86.
Het bezoek aan de kerk en de routebeschrijvingen zijn gratis.

Een gift voor het behoud van de kerk stellen wij op prijs.